24 Σεπτεμβρίου 2012

Ωμοφαγική Τούρτα Nocciola+ Chocolate Decadence!!


Αυτή την σοκολατένια τούρτα με φουντούκια μου την ζήτησε ένας φίλος να την φτιάξω για τη γιορτή του. Κάποιοι εδώ στο σπίτι (ονόματα δεν λέμε) ζήλεψαν και μου ζήτησαν να την ξαναφτιάξω για να την δοκιμάσουν. Την φωτογράφισα για σας, σας δίνω και τη συνταγή για να την φτιάξετε, όμως προσοχή μην την φάτε πολύ αργά γιατί δεν θα κοιμηθείτε.... πρόκειται για μια τούρτα chocolate decadence!!! Η συνταγή είναι για μια τούρτα 20εκ που δίνει 12 αξιοπρεπή κομμάτια.

Για τη βάση:
1/2 κούπα φουντούκια
1/2 κούπα καρύδα
1 κ.σ κακάο
1 κ.σ μέλι ή αγάβη
1 κ.σ cacao nibs
1/2 κ.γ φυσική βανίλλια
λίγο θαλασσινό αλάτι

Βάλτε σε ένα μούλτι τα φουντούκια και αλέστε τα μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέστε και την καρύδα και αναμείξτε την με τη σκόνη φουντουκιού. Προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε τα μέχρι να ανακατευτούν όλα μαζί καλά . Εάν χρειαστεί προσθέστε 1/2-1 κ.γ νερό γιατί θέλουμε να κολλάει το μείγμα στα δάχτυλα όταν το πιέζουμε. Ρίξτε το μείγμα σε ένα κυλινδρικό τσέρκι 20εκ και πιέστε το ελαφρά και ομοιόμορφα με τα δάχτυλα.

Για την κρέμα σοκολάτας:
2 κούπες ωμό κάσιους
1/2 κούπα μέλι ή αγάβη
1 κούπα ωμό κακάο
1/4 της κούπας νερό
1/4 της κούπας ωμό βούτυρο καρύδας
1/4 της κούπας ωμό βούτυρο κακάο
3 κ.σ εκχύλισμα φυσικής βανίλιας
100 γρ ωμά φουντούκια
1/4 κ.γ θαλασσινό αλάτι

Βάλτε τα κάσιους, το νερό και το αλάτι σε ένα δυνατό μπλέντερ και χτυπήστε καλά μέχρι να σπάσει τελείως το κάσιους. Προσθέστε το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας και το κακάο και χτυπήστε καλά, μέχρι να ανακατευτούν όλα τα υλικά και να γίνει το μείγμα λείο και κρεμώδες. Προσθέστε στο τέλος  το βούτυρο καρύδας και το βούτυρο κακάο και αναμείξτε ξανά. Ρίξτε το μείγμα πάνω από τη βάση, προσθέστε και τα φουντούκια, ανακατέψτε να πάνε παντού και βάλτε τη τούρτα στο ψυγείο για 8 ώρες τουλάχιστον.




31 Αυγούστου 2012

Παγωτό αβοκάντο-λάιμ...στο λεπτό!


Απίστευτο! Τόσα χρόνια στην ωμοφαγία, τόσα αβοκάντο έχω φάει με διάφορους τρόπους, πώς και δεν είχα σκεφτεί να φτιάξω και παγωτό με αβοκάντο? Λοιπόν το επιχείρησα και το αποτέλεσμα με ενθουσίασε!!!
Το παγωτό έχει μια τέλεια μαστιχωτή υφή, δεν κρυσταλλώνει και το κυριότερο δεν χρειάζεται παγωτομηχανή. Έβαλα και λάιμ που μου αρέσει και η γεύση του αβοκάντο δεν φαινόταν καθόλου.

θα χρειαστούμε :

2 κούπες ώριμα αβοκάντο λιωμένα
1/2  κούπα χυμό λάιμ
2 κουταλάκια ξύσμα λάιμ
3/4 της κούπας μέλι ή αγάβη
2 κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας
λίγο θαλασσινό αλάτι


Τα βάζουμε όλα μαζί στο μούλτι μέχρι να γίνει το μίγμα ομοιογενές. Τοποθετούμε το μίγμα  μέσα σε ένα γυάλινο τάπερ και το βάζουμε στην κατάψυξη. Σε 3-4 ώρες το παγωτό μας θα είναι έτοιμο, χωρίς συνεχές ανακάτεμα και χωρίς τη χρήση παγωτομηχανής!

Κοιτάξτε τι τέλεια υφή έχει! Το προτείνω ανεπιφύλακτα!!!!



5 Αυγούστου 2012

Σύκο & Σταφύλι - Καθαριστικός Χυμός!

Τα σταφύλια είναι από τα πιο καθαριστικά φρούτα, γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα. Προτιμάμε σταφύλια με κουκούτσια, αφού είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και λιπαρά οξέα (τέλεια για τα μαλλιά  και το δέρμα μας). Επίσης η φλούδα του σταφυλιού περιέχει ένα συστατικό γνωστό ως ρεσφερατόλη, το οποίο αναστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου και βελτιώνει κατά 30 % την αιμάτωση του εγκεφάλου μειώνοντας κινδύνους εμφράγματος.

Μην ξεχνάμε ότι την δεκαετία του 1920 η γιατρός J. Brant (2) στην Νοτ. Αφρική αποτύπωσε στο βιβλίο της την μέθοδο θεραπείας της ίδιας από τον καρκίνο στομάχου και τη μεγάλη αξία των σταφυλιών και του χυμού τους, στη θεραπεία σοβαρών ασθενειών.

Από τότε γιατροί και φυσιοθεραπευτές σ' όλο τον κόσμο συστήνουν και εφαρμόζουν τη "Σταφυλοθεραπεία" ατομικά και σε οργανωμένα κέντρα για την αποτοξίνωση του οργανισμού και τη θεραπεία πολλών χρόνιων ασθενειών όπως αιμορροΐδες, ηπατικές παθήσεις, παχυσαρκία, έλκος, καρκίνος, αλλά και την βελτίωση της υγείας με αποτοξίνωση.

Τα σύκα από την άλλη είναι πλούσια σε ασβέστιο και δρούν σαν ήπια καθαρτικά και χάρη σε ένα συστατικό που καλείται βλεννίνη βοηθάνε στο να αποβάλλουμε τις τοξίνες και τη βλέννα από τον οργανισμό μας.

Για αυτό λοιπόν προτείνω έναν χυμό (από το βιβλίο του Matthew Kenney- raw food real world) που συνδυάζει αυτά τα δύο σούπερ καθαριστικά φρούτα του Αυγούστου!

Για 4-6 ποτήρια

4 κούπες σταφύλια
1 κούπα σύκα
1 κούπα κρύο νερό
1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
λίγο κανέλλα
λίγο θαλασσινό αλάτι
2 κούπες παγάκια

Βάζουμε όλα τα συστατικά στο μπλέντερ, εκτός από τα παγάκια και τα χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε στο τέλος και τα παγάκια και χτυπάμε πάλι μέχρι να διαλυθούν και αυτά. 


 
Α! Σας υποσχέθηκα τις αναλογίες για την κρέπα βερύκοκου!

Λοιπόν για την κρέπα θα χρειαστούμε:
1 κιλό καθαρισμένα βερύκοκα
2-3 κουτ. σούπας μέλι ή αγάβη

Τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα κάνουμε ένα πολτό. Αδειάζουμε το μίγμα σε δύο ταψάκια του αφυγραντή, αφήνουμε για 10 ώρες σε θερμοκρασία 105F μέχρι να στεγνώσει τελείως.

Για τη κρέμα καρύδας:
125 γρ φρέσκια καρύδα ταυλάνδης
200ml γάλα καρύδας
90 γρ μέλι ή αγάβη
1 κουτ. σούπας λεκιθίνη
1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1/4 κουτ. γλ. φυσική βανίλια σε σκόνη
1 γεμάτη κουτ. σούπας βούτυρο καρύδας
λίγο θαλασσινό αλάτι

Τα χτυπάμε όλα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια παχύρρευστη κρέμα.

Φρέσκα φρουτάκια:
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια βερύκοκα, νεκταρίνια και βανίλιες, τα περιχύνουμε με μέλι και τα βάζουμε στον αφυγραντή για 2-3 ώρες μέχρι να μαλακώσουν.


26 Ιουλίου 2012

Κρέπα βερύκοκου με κρέμα καρύδας και φρέσκα φρούτα!

Είχα αγοράσει πολλά βερύκοκα από τη βιολογική λαική και δεν ήξερα τι να τα κάνω, μια και αυτή την εποχή χαλάνε γρήγορα. Έτσι μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω κρέπες από βερύκοκο! Το μόνο που μπορώ να πω είναι:  φανταστικές!!!!  Η κρέπα έχει μια γλυκόξινη γεύση που λιώνει στο στόμα και η κρέμα είναι πολύ ελαφριά, αφού απουσιάζουν οι ξηροί καρποί. Το μόνο άσχημο είναι ότι γενικά αυτοσχεδίασα και δεν κράτησα ακριβώς ποσότητες και αναλογίες. Θα το επαναλάβω όμως σύντομα και θα τα σημειώσω αυτή τη φορά!


 Για να φτιάξω την κρέπα έβαλα τα βερύκοκα στο μπλέντερ μαζί με λίγο μέλι και τα χτύπησα μέχρι να γίνει μια σάλτσα. Αυτή τη σάλτσα την έβαλα πάνω σε ένα φύλο Τeflex του αφυγραντή και την άφησα εκείνα . Ενναλακτικά τώρα που είναι καλοκαίρι και ο ήλιος καίει μπορείτε να την βάλετε και σε ένα αντικολλητικό φύλλο και να το βγάλετε στον ήλιο.
Για την κρέμα χτύπησα στο μπλέντερ τη σάρκα μιας φρέσκιας ταυλανδέζικης καρύδας με γάλα καρύδας, λίγο βούτυρο καρύδας, μέλι, λεκιθίνη μη γενετικά τροποποιημένη (για να είμαι σίγουρη ότι θα πήξει) και λίγη φυσικά βανίλια.Έκοψα σε μικρά κομμάτια και μερικά βερύκοκα, νεκταρίνια και βανίλιες και τα ανέμειξα με λίγο μέλι πριν τα βάλω στον αφυγραντή ή στον ήλιο για να μαλακώσουν λίγο. Σύντομα θα έχω και ακριβείς ποσότητες!


23 Ιουλίου 2012

Τάρτα βερύκοκου με λεβάντα!


Ένα από τα αγαπημένα μου blog είναι αυτό της Golubka (http://g0lubka.blogspot.gr). Το παρακολουθώ πολύ συχνά και μερικές φορές δοκιμάζω και καμιά συνταγή της. Τελευταία φορά μου έκανε εντύπωση η συνταγή της για μια τάρτα βερύκοκου με λεβάντα και είπα να την δοκιμάσω. Το ξέρω ότι τα βερίκοκα είναι τέλος εποχής, αλλά εγώ βρίσκω ακόμα μερικά στη βιολογική λαική. Έκανα ότι ακριβώς έλεγε η συνταγή αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Η μαρμελάδα πορτοκάλι δεν έπηξε με αποτέλεσμα η κρέμα να μουλιάσει και να μην στέκεται το γλυκό με τίποτα. Για αυτό στην παρακάτω συνταγή έχω μειώσει το χυμό πορτοκαλιού από 1/2 φλυτζάνι που είναι στην αρχική σε 1/4 του φλιτζανιού. Νομίζω όμως ότι η τάρτα και χωρίς αυτή τη μαρμελάδα  θα είναι υπέροχη.

Τάρτα Βερύκοκου με Λεβάντα
(Για μια τάρτα 20cm)

Για τα Βερύκοκα:
5-6 ώριμα βερύκοκα - κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα λουλούδια λεβάντας
1/4 του φλιτζανιού μέλι


Τακτοποιήστε τα βερίκοκα στο Teflex του αφυγραντήρα. Αναμίξτε τη λεβάντα και το μέλι σε ένα μπώλ. Ζεστάνετε το μείγμα τοποθετώντας το μπώλ σε ένα μεγαλύτερο μπώλ με ζεστό νερό. Ρίξτε το μέλι λεβάντας πάνω από τα βερίκοκα και αφήστε τα στον αφυγραντή στους 41ο c για  2-4 ώρες.

Για τη βάση:
1 φλιτζάνι αμύγδαλα - μουλιασμένα όλο το βράδυ
1/2 φλιτζάνι κάσιους - 
μουλιασμένα για 4 ώρες
1/4 του φλιτζανιού τρίμμα καρύδας
1/2 φλιτζάνι χουρμάδες
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
μια πρέζα θαλασσινό αλάτι

Συνδυάστε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ μέχρι να αναμιχθούν  και να κολάνε μεταξύ τους όταν πιέζονται με τα  δάκτυλα. Στη συνέχεια πατήστε ομοιόμορφα το μίγμα σε μια φόρμα τάρτας 20cm.

 


Κρέμα Βανίλια:
1 1/2 φλιτζάνια κάσιους - μουλιασμένο για 4 ώρες
1/2 φλιτζάνι  ​​από τη σάρκα μια φρέσκιας ταϊλανδέζικης καρύδας

1/2 φλιτζάνι αμυγδαλόγαλα
τους σπόρους μιας βανίλλιας
1/2 φλιτζάνι σιρόπι αγάβης ή μέλι
1/2 φλιτζάνι λάδι καρύδας

Συνδυάστε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε τα σε υψηλή ταχύτητα μέχρι το μίγμα να γίνει γίνει λείο και κρεμώδες. Βάλτε το μίγμα πάνω από τη βάση και τοποθετήστε τη τάρτα στην κατάψυξη για 30 λεπτά έως μία ώρα. Όταν η επιφάνεια είναι σταθερή, τοποθετήστε τις μαριναρισμένες και αφυδατωμένες φέτες βερίκοκου.

Μαρμελάδα Πορτοκάλι:
1/4 του φλιτζανιού φρέσκο ​​χυμό πορτοκάλι
περίπου 1/4 φλιτζάνι φύκι Irish Moss - το πλένετε σχολαστικά και το αφήνετε για 10 λεπτά σε ζεστό νερό
1 κουταλιά μέλι ή σιρόπι αγάβης

Ανακατέψτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να διαλυθούν καλά και το μίγμα να γίνει  τελείως λείο. Ρίξτε το πάνω από τα βερίκοκα και βάλτε την τάρτα στο ψυγείο μέχρι να πήξει.



Καλή απόλαυση!

15 Ιουνίου 2012

Χυμός με βερύκοκα!


 Άν η βερυκοκιά σας είναι γεμάτη βερύκοκα, φτιάξτε και κανά χυμό με τα πιο ώριμα!

Θα χρειαστείτε: 
 • ½-1 κούπα χυμό πορτοκάλι ή νερό
• 1 κούπα παγάκια
• 10-15 ώριμα βερύκοκα
• λίγο μέλι ή αγάβη
•1 κουτ. γλ. maca

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα παγάκια στο μπλέντερ. Χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν καλά τα βερύκοκα. Προσθέτουμε και τον πάγο και ξαναχτυπάμε μέχρι να σπάσει ο πάγος.
Απολαύστε το χυμό σας!

12 Ιουνίου 2012

Χυμός με φράουλες και goji berries!

          Ουφ, ζέστη πολύ, φράουλες πολλές, τι καλύτερο από έναν δροσιστικό  χυμό! 
          Βάζω λοιπόν μέσα στο μπλέντερ χυμό πορτοκάλι, 5-6 μεγάλες φράουλες (το πράσινο 
          δεν το βγάζω!), μια χούφτα goji berries, λίγη φυσική βανίλια και τα χτυπάω μέχρι να 
          διαλυθούν όλα καλά. Σλούρπ....