18 Δεκεμβρίου 2012

Μπακλαβάς χωρίς αλεύρι,ζάχαρη και βούτυρο!!!!

Ιδανικό γλυκό ο μπακλαβάς για τις μέρες που έρχονται, αλλά εγώ προτιμώ την ωμή εκδοχή χωρίς ζάχαρη, αλεύρι και βούτυρο. Το αποτέλεσμα είναι τραγανό, γλυκό και μυρωδάτο. Για να φτιάξετε το φύλλο θα χρειαστείτε αφυγραντή, αλλά εάν δεν διαθέτετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τον φούρνο σας. Τον βάζετε στον αέρα, στους 50 βαθμούς και αφήνετε την πόρτα λίγο ανοιχτή. Το μόνο που δεν ξέρω, γιατί δεν το έχω δοκιμάσει κιόλας, είναι που θα απλώσετε το μίγμα του φύλλου για να ξεκολλάει μετά.

Για το φύλλο:
1,5 c κάσιους
1,5Τ χυμό λεμονιού
2Τ μέλι ή αγάβη
1/2 c νερό
1Τ εκχύλισμα φυσικής βανίλιας
1/2t θαλασσινό αλάτι
1Τ σκόνη χρυσού λιναρόσπορου

Χτυπάτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ εκτός από τον λιναρόσπορο, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής κρέμα. Προσθέτετε και την σκόνη λιναρόσπορου και χτυπάτε ακόμα λίγο να αναμιχθεί καλά. Απλώνετε μια λεπτή στρώση μίγματος στα ειδικά αντικολλητικά φύλλα του αφυγραντή. Αφυγραίνετε για 8 ώρες στους 115F. Προσοχή, δεν θέλουμε τα φύλλα να στεγνώσουν τελείως. Όταν είναι έτοιμα τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.

Για τη γέμιση:
1,5c καρύδια
1/4c μέλι ή αγάβη
1t κανέλα
1/2t μοσχοκάρυδο
1/4t κάρδαμο
1/8t γαρύφαλλο
1/2t αλάτι

Σε ένα μούλτι τεμαχίζετε ελάχιστα τα καρύδια μαζί με τα μπαχαρικά. Μεταφέρετε σε ένα μπωλ, προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε. Βάζουμε ένα φύλλο για βάση, απλώνουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε το ίδιο άλλες δυο φορές. Στο τέλος βάζουμε άλλο ένα φύλλο και περιχύνουμε τον μπακλαβά με μέλι ή yacon σιρόπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου